CUIJK - John van Schipstal is al zo'n tien jaar bezig om zijn creatieve ideeën om te zetten in beelden. Hij gebruikt daarvoor zowel hout, steen en niet gebruikelijk materiaal zoals gasbetonblokken. Van Schipstal is werkzaam in de psychiatrie (en dan met name in de creatieve hoek) en heeft een grote interesse in kunst in het algemeen en Afrikaanse kunst in het bijzonder. "Ik ben altijd op zoek naar de mogelijkheden van mens en materiaal. Autodidact of gewoon doen wat je voelt”, zo omschrijft Van Schipstal het proces waarin hij vanuit een idee en een stuk hout tot zijn organische structuren komt. Vogels, vissen en vrouwen komen in zijn werk veel voor. “Ik ga niet bewust op zoek naar het materiaal voor mijn beelden, het komt gewoon op mijn pad, als je het zo kunt zeggen. Eenvoudige vormen die het materiaal in zijn waarde laten, maar daarbij wel doordringen tot de kern is voor mij essentieel. Te gedetailleerd werken leidt volgens mij af van het werkelijke doel. Het is zo dat het creëren gewoon uit jezelf komt, je kern moet erin doorklinken dan pas ontdek je een eigen stijl die karakteristiek en uniek is voor jouw werk en verschilt van alle anderen."

Hij vervolgt: "Niet tevreden zijn over je werk en steeds blijven zoeken naar de juiste vorm is de drijfveer die ervoor zorgt dat je steeds weer nieuwe wegen ontdekt. Dat probeer ik ook mijn cursisten mee te geven." "Ik werk het liefst in hout, waarbij je beter ziet wat erin besloten ligt, hetgeen wezenlijk anders is dan bij steen, dat een stuk bewerkelijker is. Toch gebruik ik los van het materiaal wat ik onder handen heb (bijna) nooit een voorbeeld, schets of zoiets dergelijks. Het is een kwestie van gewoon beginnen, en onderweg wel zien welke veranderingen je moet aanbrengen."

"Als je beelden aan het maken bent moet je hongerig zijn, zo heb ik dan ook meestal meerdere beelden in diverse materialen onder handen zodat ik steeds kan wisselen naar mijn gevoel op dat moment. Alle beelden die ik maak hebben een organisch karakter waarbij de link naar mens en dier duidelijk is waar te nemen. Daarnaast zijn ze duidelijk geabstraheerd van karakter.” Gestileerd met hier en daar een subtiele ingreep geeft zijn werk de naakte vorm van het idee of gevoel weer. 

Voor meer informatie: www.johnvanschipstal.nl  mob. 0655366898